Dort s lososem Racio
Dort s lososem Racio
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce křenu
  • 200 ml smetany
  • 2 lžice nasekaného ledového salátu
  • 1 balíček Racio knäckebrotu žitného
  • 75 g másla
  • 4 plátky želatiny
  • 200 g tvarohového sýra s pažitkou (Lučina)
  • 150 g uzeného lososa


Rozdrtíme knäckebroty. Rozpustíme máslo a přidáme k rozdrceným knäckebrotům. Hmotou vyložíme dno dortové formy (o průměru 20 cm) vyložené papírem na pečení. Uhladíme a dáme na 15 minut do ledničky. Ve vodě rozpusťte polovinu (2 plátky) želatiny, zahřejte a po vychladnutí přidejte sýr. Rozmíchejte do homogenní hmoty. Navršte na vrstvu z knäckebrotů. Rozpusťte zbylé plátky želatiny ve vodě, ohřejte a po mírném vychladnutí přidejte ledový salát, našlehanou smetanu, křen, sůl, citronovou šťávu a kousky lososa. Vše pečlivě promíchejte a dejte na sýrovou vrstvu. Nechejte 2 hodiny vychladit.