Současnost firmy

RACIO je oblíbená česká značka působící v oblasti zdravé výživy. Už od roku 1990 nabízíme našim zákazníkům vyvážené jídlo, které je vždy po ruce.


V našem portfoliu momentálně najdete více než 52 druhů kvalitních výrobků s jednoduchým složením, bez zbytečných příměsí. Vlastní pufované cereální produkty s mnoha slanými i sladkými příchutěmi vyrábíme v továrně v Břeclavi a v Moravské Nové Vsi. Zároveň na český i slovenský trh distribuujeme tradiční knäckebroty německého typu a nesmažené snacky ze Slovenska.


Nabídka RACIO je tak široká, že si z ní vybere opravdu každý. Výrobek s naším logem si můžete dopřát bez delšího přemýšlení – každý je stvořen proto, aby jeho konzumace prospěla k harmonickému životnímu stylu a pohodě


Na co jsme pyšní?

  • RACIO patří mezi největší výrobce pufovaných výrobků v Evropě.
  • Sledujeme nové trendy ve stravování, výrobky inovujeme a pravidelně uvádíme nové řady produktů. 
  • Naše výrobky jsou pohodlně dostupné v malých obchodech i velkých řetězcích, na e-shopech s potravinami a také ve zdravých výživách či lékárnách. 
  • RACIO výrobky jsou k dostání za příznivé ceny a díky dlouhé trvanlivosti je lze snadno uchovávat. 

V posledních letech je zájem o zdravý životní styl stále větší a díky tomu se rozšiřuje i trh zdravé výživy. Úspěšně se nám daří naše produkty dovážet také na zahraniční trhy, které už tvoří více než 75 % obratu. Kromě blízkého Slovenska je možné výrobky od nás najít zejména v Německu, Nizozemí, Francii, Švédsku, UK, ale i vzdálenějším USA, Izraeli, či Kanadě.

 

Racio video

Historie firmy

Jak to bylo se vznikem naší firmy a co jsme od té doby dokázali? To vám ukáže časová osa.

Utz_certified_logo.svg
2016
Uvedení výrobků s UTZ polevami.
BIO produkty
2015
Více než 50 % výrobků je bio a RACIO je největší exportér bio výrobků z ČR.
překročení hranice obratu 500 mil. Kč
2014
Překročení hranice obratu 500 mil. Kč.
pie-chart-1522882_1920
2012
Export překročil 50% našeho obratu.
RACIO rýžové chlebíčky s medvědím česnekem
2011
Uvedení linky na kukuřičné výrobky do provozu.
Založení tradice GP RACIO cyklistického závodu v Břeclavi
2010
Založení tradice GP RACIO cyklistického závodu v Břeclavi
sbírejte čárové kódy
2006
Založení věrnostního klubu RACIO
RACIO certifikát
2005
Certifikace výroby dle standardů IFS a BRC.
První BIO výrobky RACIO
2004
Umístění v anketě HIT Moderního obchodu, kat. biopotravin: 1. místo - BIO rýžové chlebíčky s mléčnou čokoládou a 2. místo - Racio BIO rýžové chlebíčky.
HACCP certifikát
2003
Certifikace výroby dle standardu HACCP.
Chlebíček RACIO
2000
Zahájení výroby ochucených chlebíčků. Výrobkové portfolio v šíři 40 produktů s neochucenými, sladce ochucenými, polomáčenými a slanými variantami.
BIO produkty Racio
1999
BIO certifikace pro výrobu celozrnných chlebíčků.
Americká asociace RACIO
1998
Členství v americké asociaci výrobců privátních značek PLMA.
Pufík katalog
1997
Zavedení obchodních značek Raciolky, Pufík, Veronika, Primulky, Jazýčky.
RACIO Kuffnerův cukrovar
1994
Rekonstrukce nového sídla firmy – Kuffnerova cukrovaru.
Obchodní spolupráce RACIO
1993
Zahájení obchodní spolupráce se sdružením PRIMA, Moravská Nová Ves.
LOGO Racio timeline
1992
Založení společnosti RACIO, s. r. o., zrušení družstva.
Vítězství RACIO
1991
Vítězství v soutěži ZLATÁ SALIMA 1991, uvedení vítězné kolekce 8 druhů RACIO celozrnných chlebíčků na trh.
Zakladatelé RACIO
1990
Založení družstva RACIO se sídlem v Břeclavi.

Jak se vyrábí RACIO

Naším cílem je výroba pufovaných cereálních výrobků v té nejvyšší kvalitě. Základní výrobní technologií využívanou pro zpracování většiny cereálních výrobků značky RACIO je pufování.

Rýže a pšenice RACIO
Rýže a pšenice RACIO

Slovo pufování je odvozené z anglického puffed – odulý, opuchlý. Na počátku 90. let, byla tato technologie natolik ojedinělá, že pro ni neexistovalo ani české označení. Společnost RACIO jako leader na trhu těchto výrobků ji tedy nazvala pufování a anglické puffed převedla do češtiny jako pufovaný.

Vstupní výrobní surovinou je pšenice a rýže, která je v pytlích uložená v materiálových skladech.

Rýže RACIO
Rýže RACIO

Zvlhčená pšenice nebo rýže se dávkuje do expanzní formy pečícího stroje, kde vlivem vysoké teploty (300 °C) a tlaku dochází v krátkém čase (10 s) k odpaření vlhkosti, nabobtnání (expanzi) zrn a vytvarování korpusů chlebíčků.

Po vytřídění poškozených korpusů se chlebíčky ochutí ve sprejovacím nebo máčecím stroji a následně se urychluje jejich schnutí v sušicím nebo chladicím tunelu. U balicích strojů jsou pak zabaleny do fóliového obalu a opatřeny datem spotřeby, ukládají se do kartonů a skládají na palety a na základě objednávek expedují jednotlivým odběratelům.