Výživa dětí RACIO
Výživa dětí RACIO

Ovlivníte tím totiž i to, jak se bude vaše dítko soustředit v průběhu vyučování. Pedagogický proces klade na pozornost školáků vysoké nároky, zejména pak v dopoledních hodinách. Pokud dítě odmítá snídani i svačinu a prvním jídlem dne se tak stává oběd, projeví se to přirozeně také na jeho chování a koncentraci. „Dlouhá přestávka mezi jídly způsobuje pokles hladiny krevního cukru, tedy glykémie. Projevy jsou přitom velmi nepříjemné – dítě je unavené, mrzuté či dokonce podrážděné. Důležité je tedy jíst v krátkých intervalech v průběhu celého dne“, říká nutriční terapeutka Blanka Sekerová.


Připravit svačinu při ranním shonu se zdá být někdy nesplnitelným úkolem a většinou to končí vytvořením slepence čehosi, co máme právě po ruce. A to je také nejčastějším důvodem, proč se složení pokrmu dítěte příliš nemění. „Skvělé je, pokud se podaří dítě do přípravy svačiny přímo zapojit. Když obkládá chléb oblíbenou zeleninou a zabalí si ho do svého ubrousku, který se mu líbí, bude se na svou svačinu těšit,“ radí Blanka Sekerová.

Zdravá svačinka RACIO
Zdravá svačinka RACIO

Děti ve školním věku se neustále vyvíjejí, mnohé z nich mají díky různým sportům či hrám zvýšenou pohybovou aktivitu, mnohé zase naopak nemají pohyb téměř žádný. „Tomu je nutné jídelníček dítěte přizpůsobit, aby nevedl k nadváze. Její příčinou totiž není vždy jen vysoký energetický příjem, ale také nízký výdej,“ upozorňuje Blanka Sekerová. Nepravidelnost ve stravování, absence snídaně či nesprávný výběr svačiny stojí za zvýšeným výskytem obezity u dětí. Za optimální příjem energie proto považujeme takový, který pokryje její výdej a nevede k nárůstu nebo úbytku tělesné hmotnosti. Důležité je zachování správného poměru hlavních složek potravy, ale i pravidelného pitného režimu a dostatečného pohybu. Dodržováním zásad správného stravování u dětí můžete předejít nejrůznějším onemocněním v dospělosti.


Základní živiny, ze kterých tělo získává energii, jsou sacharidy, bílkoviny a tuky. Dopoledne je ideální pro příjem potravin obsahujících převážně sacharidy, které jsou pro člověka nejpodstatnějším zdrojem energie. Zvolit bychom měli sacharidy z obilovin, ale vhodné je nahradit je i v podobě některých cukrů, zejména ovoce. „Bílkoviny a tuky by měly být v tomto období přijímány samozřejmě také, ale v daleko menším množství, než v případě sacharidů,“ vysvětluje Blanka Sekerová.

zdravá svačinka RACIO
zdravá svačinka RACIO

Tip na svačinu
Správná svačina by měla obsahovat sacharidy (například chléb, pečivo), bílkoviny (například sýry, vejce nebo výjimečně kvalitní šunku) a tuky. Vždy by měla být doplněna porcí ovoce nebo zeleniny. Příkladem zdravé svačiny je bagetka namazaná čerstvým sýrem, posypaná pažitkou a doplněná cherry rajčátky. Zakázané nejsou ani sladkosti, jen je třeba pečlivě zvážit, jaké vyberete. Chcete-li uspokojit chuťové pohárky svého potomka a zároveň myslíte na jeho kondici, zvolte raději lehké dobrůtky, které snadno a rychle stráví.