1. Zaměřte se na sezónní ovoce a zeleninu
Sezónní plody jsou chutné, cenově dostupné a mají pro nás ty správné vitamíny – příroda velmi dobře vymyslela, proč si v zimě pochutnáme na něčem jiném než v létě. Nejen že je to pro tělo přirozené, je to také šetrnější k životnímu prostředí, zejména pokud si najdete opravdu lokální produkty.

Na čem si můžete pochutnat?

• Zelí
Zelí je tradiční zimní zeleninou, která je přímo nabitá železem a vitamíny C a E. Díky tomu přispívá k detoxikaci těla a podporuje imunitní systém. Červené zelí má jemnější chuť, ale zdraví prospěšné jsou obě varianty. Zelí můžete chroupat za syrova, přidat ho do salátů, podusit v troubě jako přílohu nebo ho zavařit v nálevu. Úplně nejzdravější variantou je pak kvašené zelí, které si snadno připravíte i doma.

• Mrkev
Tato slaďoučká kořenová zelenina je v zimě velmi dostupná a má mnoho využití. Důležité je, že obsahuje vitamín A, vitamín C, beta-karoten a mnoho dalších látek, které pozitivně ovlivňují imunitní systém, trávení, zrak a třeba také regulují hodnoty krevního cukru. Mrkev si můžete jednoduše připravit oloupanou na svačinu, nebo z ní udělat třeba salátek (doporučujeme nastrouhat s jablíčkem), přidat do polévky, do pyré, do těsta při pečení,... Připravíte z ní také skvělou pomazánku.

Recept je velmi jednoduchý! Mrkev nakrájejte na kolečka, osolte, zakápněte olivovým olejem a pečte v troubě na 180 stupňů zhruba 20 minut.
Nechte vychladnout, rozmixujte a smíchejte se 150 g smetanového sýru (Lučina / Philadelphia / Gervais). Dosolte, opepřete a dochuťte citronovou šťávou. Doporučujeme podávat s balkánským sýrem a petrželí.

• Sladké brambory = batáty
Tato zářivě oranžová kořenová zelenina je plná antioxidantů a je bohatá na vitamín C a vitamíny skupiny B. Je to nesmírně univerzální příloha a díky své nasládlé chuti bývá velmi oblíbená u dětí. Batáty vám jistě budou chutnat na způsob pyré, nebo ve formě domácích hranolek.

• Červená řepa
Řepu řadíme mezi nejuniverzálnější a nejzdravější zimní zeleninu, kterou u nás máme k dispozici. Je bohatá na vitamíny B a C, karoten, vápník, hořčík, draslík, sodík, železo, zinek, kyselinu listovou,... s výčtem bychom mohli ještě chvíli pokračovat. Má detoxikační účinky, zlepšuje činnost mozku, pomáhá trávení a vylučování. Je to takový malý zázrak. Vyzkoušejte ji třeba pečenou, jako součást salátu, nebo si nachystejte řepovou pomazánku.

• Růžičková kapusta
Kapusta má bohužel zkaženou pověst školními jídelnami. Nenechte se ale odradit a dejte ji ještě šanci. Je skvělým zdrojem kyseliny listové, vitaminu C, K a vlákniny. Chutnat vám bude zapečená i narychlo osmažená, doplněná máslem a špetkou soli. Při smažení doporučujeme techniku ‚‚na zádíčka’’, díky které bude kapusta krásně křupavá a chutná. Skvěle ji na svém blogu popisuje třeba Cuketka. Kapustičky se hodí také jako součást salátu.

2. Snažte se, aby byla zelenina součástí každého jídla
Pokud si ji k jídlu dáte jako přílohu, nebo si k hlavnímu jídlu připravíte malý salátek, je to ideální. Jsou ale i fikané triky, jak zeleninu do jídla nenápadně ‚‚propašovat’’. Mrkev můžete třeba nastrouhat do své oblíbené rajčatové omáčky k těstovinám, brokolici nastrouhanou najemno zase přidáte do rizota, masové kuličky uděláte se špenátem. Každá (i malá) porce se počítá!
Vždy připravena je také fermentovaná zelenina, o které jsme už mluvili. Může se jednat právě o tradiční zelí, zeleninovou směs, nebo třeba v poslední době oblíbené kimchi.
A co je na kvašené zelenině tak zázračného? Díky procesu kvašení, tedy fermentaci, obsahuje přírodní probiotika, která pozitivně působí na imunitu a zlepšují trávení.

3. Plánujte
O plánování už jsme vám říkali v článku Jak ušetřit. A i tady se plánování vyplatí. Myslete na dostatek ovoce a zeleniny ve vašem jídelníčku už při vymýšlení jídel a sepisování nákupního seznamu. Jakmile je budete mít doma, od snězení už jste jen kousek! Navíc si díky plánování ohlídáte, aby nebyl váš jídelníček příliš stereotypní.

4. Zaměřte se na polévky
Polévky jsou skvělý způsob, jak do sebe snadno dostat poměrně hodně vitamínů. Druhů je nespočet a vaření netrvá dlouho.

5. Nebojte se mraženého ovoce
Čerstvé sezónní ovoce, jako jsou třeba jablka nebo hrušky, je skvělé a v jídelníčku by mělo mít své místo. Neznamená to ale, že byste se měli bát mraženého ovoce. Pokud bylo sklizeno ve správný čas, obsahuje také spoustu živin.
Věříme, že vám naše tipy pomohly a potřebné vitamíny dostanete do svého jídelníčku zase o něco snadněji!