Suroviny:

  • 800 – 1000 ml zeleninového vývaru
  • cca 600 g dýně hokkaido
  • trochu balzamikového krému
  • čerstvé bylinky - rozmarýn oregáno, tymián
  • 30 g másla
  • olivový olej
  • 2 větší mrkve
  • 1 středně velká cibule
  • 1 hlávka česneku
  • čerstvě strouhaný muškátový oříšek
  • 100 – 150 ml 30 – 33% smetany
  • sůl
  • pepř
  • dýňová a slunečnicová semínka na ozdobu
  • k tomu Racio Knack snack

Příprava:

  • Dýni hokaido rozkrojíme a vydlabeme pecky. Dužinu včetně slupky nakrájíme na kostky velké cca3 cm. Dýni hokkaido nemusíme loupat, protože slupka tepelnou úpravou dostatečně změkne. Mrkev taktéž očistíme a nakrájíme na kostky.
  • Pekáček nebo hlubší plech vyložíme pečicím papírem, na něj rozprostřeme dýni, mrkev, neloupaný svazek česneku, posolíme a pokapeme olivovým olejem a balzamikovým krémem, a vše na plechu pořádně promícháme. Přidáme zelené bylinky a dáme na cca necelou hodinu péct do trouby předehřáté na 200°C.
  • Z upečené dýně a mrkve odstraníme bylinky, česnek vymáčkneme ze slupky. Na másle osmahneme cibuli a přidáme dýni, mrkev a česnek. Rozmixujeme vše s teplým zeleninovým vývarem. V hrnci přivedeme tento dýňový krém k varu, vypneme a již bez vaření do polévky zamícháme sladkou smetanu. Dokořeníme strouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem.
  • Na talíři můžeme dozdobit trochou balzamikového krému, opečenými dýňovými semínky, popřípadě i slunečnicovými, a podáváme s Racio Knack snacky.