Dýňová polévka z pečené dýně Hokkaido
Suroviny:
- 800 – 1000 ml zeleninového vývaru
- cca 600 g dýně hokkaido
- trochu balzamikového krému
- čerstvé bylinky - rozmarýn oregáno, tymián
- 30 g másla
- olivový olej
- 2 větší mrkve
- 1 středně velká cibule
- 1 hlávka česneku
- čerstvě strouhaný muškátový oříšek
- 100 – 150 ml 30 – 33% smetany
- sůl
- pepř
- dýňová a slunečnicová semínka na ozdobu
- k tomu Racio Knack snack
Příprava:
- Dýni hokaido rozkrojíme a vydlabeme pecky. Dužinu včetně slupky nakrájíme na kostky velké cca3 cm. Dýni hokkaido nemusíme loupat, protože slupka tepelnou úpravou dostatečně změkne. Mrkev taktéž očistíme a nakrájíme na kostky.
- Pekáček nebo hlubší plech vyložíme pečicím papírem, na něj rozprostřeme dýni, mrkev, neloupaný svazek česneku, posolíme a pokapeme olivovým olejem a balzamikovým krémem, a vše na plechu pořádně promícháme. Přidáme zelené bylinky a dáme na cca necelou hodinu péct do trouby předehřáté na 200°C.
- Z upečené dýně a mrkve odstraníme bylinky, česnek vymáčkneme ze slupky. Na másle osmahneme cibuli a přidáme dýni, mrkev a česnek. Rozmixujeme vše s teplým zeleninovým vývarem. V hrnci přivedeme tento dýňový krém k varu, vypneme a již bez vaření do polévky zamícháme sladkou smetanu. Dokořeníme strouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem.
- Na talíři můžeme dozdobit trochou balzamikového krému, opečenými dýňovými semínky, popřípadě i slunečnicovými, a podáváme s Racio Knack snacky.