Zdravé tuky v jídelníčku - proč jsou důležité a kde je hledat

 

Co jsou zdravé tuky 

 

Tuky dělíme na nasycené a nenasycené. Ty se dále dělí na mononenasycené a vícenenasycené. Patří sem i transmastné kyseliny, které představují jediný zdroj tuku, kterému je dobré se v maximální možné míře vyhýbat. Podílejí se na zvýšení hladiny cholesterolu v krvi a mají negativní vliv na náš srdečně-cévní systém. Vznikaly při starších technologických postupech výroby tuků ztužováním. Největším zdrojem těchto špatných transmastných kyselin jsou tedy v současnosti některé druhy sladkého pečiva a zákusků (kam jsou ještě stále přidávány ztužené tuky vyráběné pro potravinářské účely), pokrmy rychlého občerstvení a živočišné tuky.

 

Proč je důležité tuky v jídelníčku mít 

 

Tuky sice obsahují mnohem více kalorií, než bílkoviny a sacharidy, ale představují důležitý zdroj energie a jsou potřebné pro správné fungování našich nejdůležitějších orgánů. Zároveň pomáhají se správnou absorpcí vitamínů A, D, E a K. 

 

Dle Společnosti pro výživu by měly tuky tvořit cca 25-30 % denního energetického příjmu, nicméně sami zjistíte, co bude vyhovovat vám. 

 

Máme pro vás také tipy na potraviny, které jsou bohaté na zdravé tuky. Samozřejmě přidáme i pár nápadů, jak je nakombinovat s výrobky Racio. 

 

Avokádo 

 

Na oblíbenosti avokáda má podíl nejen jeho chuť, ale právě také vysoký obsah zdravých tuků. Plody obsahují mononenasycené tuky, vitamín E a také prospěšné bílkoviny. Díky tomu snižuje cholesterol, pozitivně působí na imunitu a zasytí.

 

Pochutnat si na něm můžete klidně za syrova, nakrájet ho na plátky a obložit si s ním třeba knäckebroty. Připravíte z něj také skvělou pomazánku, tzv. guacamole, kterou můžete využít také jako dip (a s našimi Knäck Snacky si velmi dobře rozumí!)

 

 

Olivový olej 

 

Extra panenský olivový olej je pro naše tělo velmi prospěšný. Patří do tzv. středomořské diety, která má pozitivní vliv na snižování rizika srdečního selhání a působí protizánětlivě. Nejlepší olej je ten lisovaný za studena, který obsahuje právě vysoké množství mononenasycených tuků. Ve studené kuchyni ho využijete například do salátů, ale skvěle poslouží třeba i do těstovin, na naložení masa (zkombinujte s bylinkami) nebo při pečení, kdy jím můžete potřít plátky masa. Je ale třeba dát pozor na to, aby se z oleje nezačalo kouřit.

 

Ryby 

 

V rybách najdeme vysoké množství omega-3 mastných kyselin, které jsou pro naše fungování nezbytné, tělo si je totiž neumí vyrábět samo. 

 

Mezi zástupce ryb plných zdravých tuků můžeme zařadit například lososa nebo sardinky. Sardinky skvěle chutnají třeba v rybí pomazánce, lososa si zase můžete rychle opéct v troubě nebo na pánvi. Studenou alternativou pak může být uzený losos, kterým jednoduše obložíte jakékoli pečivo nebo Racio chlebíčky. 

 

Oříšky 

 

Oříšky a různá semínka jsou přímo nabitá zdravými tuky a představují tak velmi výživnou svačinku. Mezi nejvýživnější patří například vlašské ořechy a mandle. Do jogurtů nebo salátů se zase skvěle hodí chia semínka či lněná semínka. A zapomenout nemůžeme ani na arašídová másla! Vybírejte vždy dle složení ideálně 100% podíl oříšků. Jedno takové najdete i u nás ve věrnostním klubu.

Máslo si pak můžete namazat na cokoli z našeho sortimentu a máte tak vyřešenou rychlou svačinku. 

 

 

Věříme, že jste zase o krok blíže zdravému jídelníčku, díky kterému se budete cítit skvěle. Protože jak už víme, kvalitu našeho života může strava ovlivnit opravdu významně.