Stanovení prahové hodnoty lepku funguje ve prospěch ochrany celiaků
Prahová hodnota pro bezlepkové potraviny byla zavedena v celé EU k 1.1.2012. Podle právních předpisů mohou být potraviny označeny jako „bez lepku“, pokud obsahují méně než 20 mg lepku na kilogram. Vědci v nejnovější studii měřili stopy lepku v bezlepkových potravinách a posuzovali pravděpodobnost nežádoucích účinků konzumace pro lidi s celiakií.
Napsali: „Vzhledem k tomu, že je obtížné zabránit minimálnímu stupni kontaminace lepkem v denní stravě, získal koncept denní přípustné dávky lepku zvláštní pozornost. Podle nedávných systematických přezkoumání při denní dávce 10 – 50 mg lepku jsou nepravděpodobné významné histologické abnormality.“
Vědci posoudili 205 bežně dostupných bezlepkových výrobků, včetně těstovin, chleba a mouky, nakoupených v Itálii, Španělsku, Německu a Norsku. Zjistili, že 99,5 % z nich obsahovala v souladu se zákonem méně než 20 mg lepku na kilogram. Navíc dokonce 94 % těchto potravin obsahovalo méně lepku než je hranice kvantifikace (5 mg lepku/ kilogram).
Výzkumníci tedy došli k závěru, že riziko poškození střevní sliznice prostřednictvím výrobků označených „bez lepku“ je velmi nízká. Vypočítali, že dané výrobky představují riziko nepříznivých účinků pro 0,47 % lidí nemocných celiakií.
Zdroj: American Journal of Clinical Nutrition