Luštěniny jako tajný zdroj krásy
Pod pojmem luštěniny si mnozí představí hrachovou kaši nebo bílé fazole, které museli jíst se zapřením ve školní jídelně. Luštěnin však existuje velké množství druhů. Kromě klasické čočky, hrachu a fazolí do našich jídelníčků čím dál častěji proniká například také cizrna nebo mungo.
Všechny jsou skvělým zdrojem bílkovin a energie a při správné přípravě představují velmi chutné suroviny pro přípravu salátů, hlavních jídel i příloh.
Hrách obsahuje vysoké množství zdraví prospěšných minerálních látek, zejména draslíku a fosforu. Pomáhá proti zažívacím potížím a posiluje naši imunitu. Pro podporu krevního oběhu a správné funkce srdce pak můžete sáhnout například po čočce. Její příprava je velmi rychlá a můžete si pochutnat hned na několika druzích: červené, zelené, žluté, hnědé a dokonce černé. Taková cizrna má pak na rozdíl od hrachu nasládlou oříškovou chuť a hodí se například k přípravě salátů.
Výživoví poradci doporučují konzumaci luštěnin alespoň jednou týdně, a to mimo jiné jako prevenci před kardiovaskulárními onemocněními. Luštěniny podporují také růst svalů, kostí a nervů. Jejich spotřeba v Česku je však dlouhodobě nízká, ačkoli dnes na trhu existuje nepřeberné množství jejich druhů. Nejen děti, ale ani dospělé není mnohdy snadné přesvědčit o jejich prospěšnosti.
Pokud se vám nedaří pravidelně zařazovat luštěniny na talíř, můžete vyzkoušet například novinku mini rolky s příchutí cizrna a hrášek od firmy RACIO. Křupavé rolky jsou díky vysokému obsahu cizrny a hrášku bohaté na bílkoviny a vlákninu. Díky dochucení mořskou solí zaujmou děti i dospělé. Rolky si můžete přibalit jako rychlou a zdravou svačinku, která dodá tělu energii i potřebné živiny. Hodí se proto jako perfektní svačina na cesty, do školy, do práce nebo jen tak na domácí mlsání.