Co přesně je knäckebrot a jak se liší od běžného chleba?

Knäckebrot je plochý chlebík, který pochází ze skandinávských zemí. Vyznačuje se obsahem celozrnného žita a také svou dlouhou trvanlivostí.

A co jejich složení? Mají:

  • vysoký obsah vlákniny
  • nízký obsah tuků 
  • nízký glykemický index 
  • a nízký obsah jednoduchých sacharidů

Patří knäckebroty do zdravého jídelníčku?

Rozhodně ano! Díky svému jednoduchému složení jsou dokonce jeho oblíbenou součástí. Obsahují polysacharidy, které po konzumaci pozvolna uvolňují energii do těla a mají také vysoký podíl vlákniny. Také mají vysokou sytící schopnost.

Hlavní složkou knäckebrotů je obilovina žito. Nutriční hodnota žita je velmi vysoká.

Obilky obsahují 70 % sacharidů, 9-15 % bílkovin, 1,5 % tuku a vlákninu. Droždí, které v knäckebrotech najdeme, nám dodá do těla důležitý vitamín B.

Vhodný je nejen pro každého, kdo chce mít chutný chlebíček vždycky po ruce, ale také pro diabetiky, redukční diety i laktózovou intoleranci.

A s čím si na nich pochutnáte?

Máme pro vás nápady na skvělé kombinace - nezapomeňte, že v knäckebrotech máte již zastoupeny polysacharidy i vlákninu. Nezapomeňte tedy doplnit polynenasycené tuky a plnohodnotné bílkoviny.

Určitě si pochutnáte třeba na pomazánce z avokáda a vajíčka (vajíčko obsahuje takové plnohodnotné složení esenciálních aminokyselin v bílku, které nemá žádná jiná potravina) a avokádo obsahuje perfektní složení esenciálních tuků. Právě tyto aminokyseliny a tuky si tělo nedokáže samo vytvořit a musí je přijmout v kvalitní potravě. Avokádo můžeme také nahradit například tuňákem.

Další možnou variantou pro vegany je pomazánka z cizrny, tzv. hummus, který obsahuje i “dobré tuky”, z použitého extra virgin oleje. Bílkoviny jsou obsaženy ve velké míře v luštěnině, tedy cizrně, ale je dobré použít ještě doplněk stravy, kvůli tomu, že neobsahují esenciální aminokyseliny, které se nachází ve vajíčku. Dobré polysacharidy a vlákninu nám opět dodá knäckebrot.

Využití najdete po celý den

Na snídani a svačinky můžete knäckebroty podávat naslano i nasladko.

K obědu či k večeři ho pak můžete využít nejen jako přílohu k různým krémovým polévkám

a salátům, ale i nalámaný ve formě malých krutonů do polévky či do salátu.

Také je možné knäckebrot zapéct, a to jak ve slané, tak sladké verzi.

Věříme, že vám naše nové knäckebroty se skandinávskou recepturou zachutnají a stanou se pravidelnou součástí vašeho jídelníčku!

Zakoupit si je můžete zde >

Hana Bačíková

Nutriční specialistka s bohatým vzděláním a praxí. Vystudovala magisterské studium Technologie potravin na Mendelově univerzitě v Brně a pokračovala ve studiu Marketingu a inovací v potravinářském průmyslu na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze a také působila na Mendelově univerzitě na fakultě Agronomické v doktorském studiu. Její odbornost je podpořena účastí na mnoha specializovaných seminářích.

Profesionálně se věnuje zdravé výživě, kvalitě potravin, a také potravním doplňkům, vitamínům a minerálům. Organizuje a vede edukativní akce na téma zdravé stravování s důrazem na české produkty po celé České republice. Je vyhledávanou přednášející zaměřující se také na téma stravování pro diabetiky, bezlepkové diety a výživy ve sportu. Věnuje se i publikační činnosti.