Knäckebroty - proč si je zamilujete?
Ještě křupavější, ještě chutnější. Ale stále poctivé a vždycky po ruce. Takové jsou nové knäckebroty Racio, které jsme letos uvedli na trh. Už jste si je oblíbili? Nebo si k nim cestu ještě hledáte? Pojďme si je trochu představit.
Co přesně je knäckebrot a jak se liší od běžného chleba?
Knäckebrot je plochý chlebík, který pochází ze skandinávských zemí. Vyznačuje se obsahem celozrnného žita a také svou dlouhou trvanlivostí.
A co jejich složení? Mají:
- vysoký obsah vlákniny
- nízký obsah tuků
- nízký glykemický index
- a nízký obsah jednoduchých sacharidů
Patří knäckebroty do zdravého jídelníčku?
Rozhodně ano! Díky svému jednoduchému složení jsou dokonce jeho oblíbenou součástí. Obsahují polysacharidy, které po konzumaci pozvolna uvolňují energii do těla a mají také vysoký podíl vlákniny. Také mají vysokou sytící schopnost.
Hlavní složkou knäckebrotů je obilovina žito. Nutriční hodnota žita je velmi vysoká.
Obilky obsahují 70 % sacharidů, 9-15 % bílkovin, 1,5 % tuku a vlákninu. Droždí, které v knäckebrotech najdeme, nám dodá do těla důležitý vitamín B.
Vhodný je nejen pro každého, kdo chce mít chutný chlebíček vždycky po ruce, ale také pro diabetiky, redukční diety i laktózovou intoleranci.
A s čím si na nich pochutnáte?
Máme pro vás nápady na skvělé kombinace - nezapomeňte, že v knäckebrotech máte již zastoupeny polysacharidy i vlákninu. Nezapomeňte tedy doplnit polynenasycené tuky a plnohodnotné bílkoviny.
Určitě si pochutnáte třeba na pomazánce z avokáda a vajíčka (vajíčko obsahuje takové plnohodnotné složení esenciálních aminokyselin v bílku, které nemá žádná jiná potravina) a avokádo obsahuje perfektní složení esenciálních tuků. Právě tyto aminokyseliny a tuky si tělo nedokáže samo vytvořit a musí je přijmout v kvalitní potravě. Avokádo můžeme také nahradit například tuňákem.
Další možnou variantou pro vegany je pomazánka z cizrny, tzv. hummus, který obsahuje i “dobré tuky”, z použitého extra virgin oleje. Bílkoviny jsou obsaženy ve velké míře v luštěnině, tedy cizrně, ale je dobré použít ještě doplněk stravy, kvůli tomu, že neobsahují esenciální aminokyseliny, které se nachází ve vajíčku. Dobré polysacharidy a vlákninu nám opět dodá knäckebrot.
Využití najdete po celý den
Na snídani a svačinky můžete knäckebroty podávat naslano i nasladko.
K obědu či k večeři ho pak můžete využít nejen jako přílohu k různým krémovým polévkám
a salátům, ale i nalámaný ve formě malých krutonů do polévky či do salátu.
Také je možné knäckebrot zapéct, a to jak ve slané, tak sladké verzi.
Věříme, že vám naše nové knäckebroty se skandinávskou recepturou zachutnají a stanou se pravidelnou součástí vašeho jídelníčku!
Hana Bačíková
Nutriční specialistka s bohatým vzděláním a praxí. Vystudovala magisterské studium Technologie potravin na Mendelově univerzitě v Brně a pokračovala ve studiu Marketingu a inovací v potravinářském průmyslu na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze a také působila na Mendelově univerzitě na fakultě Agronomické v doktorském studiu. Její odbornost je podpořena účastí na mnoha specializovaných seminářích.
Profesionálně se věnuje zdravé výživě, kvalitě potravin, a také potravním doplňkům, vitamínům a minerálům. Organizuje a vede edukativní akce na téma zdravé stravování s důrazem na české produkty po celé České republice. Je vyhledávanou přednášející zaměřující se také na téma stravování pro diabetiky, bezlepkové diety a výživy ve sportu. Věnuje se i publikační činnosti.