Původ knäckebrotů

Knäckebroty mají své kořeny ve Švédsku, kde byly původně vyráběny jako chléb, který vydrží dlouhé severské zimy či vikingské výpravy.

Základní složku knäckebrotu neboli v překladu “křehkého chleba” tvoří žito. Tato po staletí dostupná surovina bohatá na vlákninu právem patřila do jídelníčku skandinávských mořeplavců. Knäckebrot se vždy vyznačoval dlouhou trvanlivostí, proto byl praktickým pomocníkem při námořnických výpravách.

Původ knäckebrotu však sahá zřejmě ještě před vikingské výpravy, první zmínky o křupavé placce připomínající dnešní knäckebrot sahají dokonce až 500 let př. n. l., kdy se knäckebrot pekl po sklizni, sušil se a uschovával, aby vydržel celou zimu až do jara, kdy rozmrzly řeky a mohlo se znovu mlít obilí.

Tradiční knäckebrot se pekl v podobě kulaté placky s otvorem uprostřed a skladoval se navlečený na dřevěných tyčích pod střechou. Oblíbený je dodnes nejen ve Švédsku, kde slavný křehký chléb vznikl, ale také v sousedním Finsku.

01
01

Vývoj RACIO knäckebrotů

V roce 2000 jsme se uvažovali čím obohatit náš sortiment. Knäckebrot si zaměstnanci Racio pamatovali ještě z dob dovozů z NDR a vzhledem ke své trvanlivosti, jednoduchému složení  a vysokému obsahu vlákniny se jevil jako ideální doplněk našich pufovaných chlebíčků. Chtěli jsme ale jen to nejlepší, a proto jsme našli dodavatele ve Finsku, domovině knäckebrotů a nechali si je balit do RACIO obalů. Tyto knäckebroty byly ve 200 g balení. Postupně jsme rozšiřovali naši nabídku o další druhy, včetně malých dvojbalení s polevou. 

02
02

V roce 2006 jsme provedli redesign na bílé obaly s barevnými pruhy, které jsme využívali velmi dlouho. 

03
03

Velká změna nastala v roce 2011, kdy jsme kvůli změně majitele ve Finsku a jejich plánu vyrábět jen pod vlastní značkou museli hledat nového výrobce a stala se jím anglická firma. Obaly se změnily jen minimálně, avšak přibyl pruh s textem "+50 g zdarma" a "jemná chuť", což reflektovalo zvětšení velikosti a chuťové rozdíly. Ze změny jsme měli strach, ale spotřebitelé přijali výrobek výborně. 

04
04

Po Brexitu se však objevily problémy s dodávkami, což nás přimělo hledat nového dodavatele, kterého jsme našli tentokrát v Německu. Věděli jsme, že to není ideální řešení, ale v daném okamžiku jiné nebylo. 

05
05

Stále jsme ale vzpomínali na spolupráci s finským výrobcem - neříká se nadarmo, že nejlepší knäckebroty dělají právě ve Skandinávii. Proto máme ohromnou radost, že se u nich znovu změnil majitel a můžeme se k původnímu finskému dodavateli vrátit. Těšíme se na obnovenou spolupráci, která nám umožní opět nabízet křupavé knäckebroty s výbornou chutí. Balíčky mají 230 g, protože větší balení dodavatel nenabízí, ale věříme, že za tu skvělou kvalitu to stojí. Druhy si zachovávají barevné kódování žlutá – žitný s vlákninou/červená – žitný.