Jak se v zimě prohřát? Známe nejvhodnější potraviny
Také máte v zimě často chuť dát si něco dobrého, co vás zároveň zahřeje? Vytipovali jsme pro vás několik potravin, které vás nejen prohřejí, ale zároveň tělu dodají důležité vitamíny a minerály.
Zázvor
Zázvor je vyhlášený pro své protizánětlivé vlastnosti. Skvěle se hodí k dochucování jídel a osvědčenou klasikou je také zázvorový čaj, který můžete podávat s medem a citronem. Doslova ucítíte, jak vám celé tělo prohřeje.
Cibule a česnek
Oba druhy zeleniny obsahují látky s antivirovými a antibakteriálními vlastnostmi, což může být v zimě obzvláště prospěšné pro udržení imunitního systému.
Horká polévka
Teplé polévky by v jídelníčku měly mít svoje stále místo, jsou totiž vynikajícím způsobem, jak se opravdu zahřát. Kromě toho do nich šikovně “propašujete” různé druhy zeleniny, masa a obilovin a můžete tak doplnit spoustu vitamínů.
Batáty a kořenová zelenina
Sladké brambory i kořenová zelenina potřebují k trávení více energie, což zvyšuje tělesnou teplotu. Sladké brambory mají vysoký obsah vitaminu A, vitaminu C a draslíku.
Ovesné vločky
Také taková kaše z ovesných vloček vás ráno krásně prohřeje. Vločky jsou navíc bohaté na vlákninu a komplexní sacharidy, které dodají potřebnou energii.
Ořechy a semena
Jsou plné zdravých tuků, bílkovin a vlákniny. A právě tyto látky pomáhají udržet teplo v těle a ještě vás na dlouho zasytí.
Nezapomínejte na vodu
Jednoduchým způsobem, jak v zimě udržet tělo v teple, je pít teplé čaje. Voda je pro tělo nesmírně důležitá a je potřebná pro to, aby správně fungovalo. Naopak dehydratace způsobuje pokles tělesné teploty, což může vést k podchlazení.
Všechny tyto potraviny můžete snadno kombinovat s Racio rýžovými chlebíčky a během chviličky si tak vytvořit chutné a vyvážené jídlo. Budou se vám hodit na přikusování k polévkám, nebo místo běžného pečiva.