Bio potraviny
Biopotravina je dle zákona 242/2000Sb. o ekologickém zemědělství potravina, vyrobená za podmínek stanovených tímto zákonem. Je to produkt ekozemedělství, na který musí být vydáno osvědčení o původu biopotraviny.
Jde o výrobek ekologického (biologického, organického) zemědělství, vyprodukovaný bez použití umělých hnojiv, chemických postřiků či geneticky modifikovaných organismů (GMO) a výrobků na jejich bázi.
Biopotraviny mohou být jak rostlinného, tak živočišného původu. Zákon o ekologickém zemědělství vymezuje způsob pěstování nebo chovu rostli a zvířat, ale nevymezuje nutriční hodnoty a další vlastnosti biopotravin, které mají bezprostřední vliv na zdraví jejich konzumentů.
Pokud vezmeme v potaz nejpalčivější problémy týkající se stravovacích návyků v ČR, je to nadměrná konzumace tuků (zejména živočišných), cukru a soli a nedostatečný příjem ovoce, zeleniny a celozrnných obilovin. To jsou příčiny mnoha „civilizačních“ onemocnění, jako je obezita, diabetes II. typu, nemoci srdce a cév, rakovina, dna a další.
Další českou neřestí je orientace spotřebitele na cenu, nikoliv kvalitu potraviny, což se musí odrazit na její kvalitě, na složení.
Výsledkem je značná spotřeba nekvalitních potravin plných náhražek původní suroviny, zato hodně tučných, slaných i sladkých.
Boom biopotravin a ekologického zemědělství vychází vstříc náročnějším zákazníkům, kteří hledají potraviny nejvyšší kvality, zpracované tradičními postupy, bez nežádoucích aditiv. Díky velké medializaci i státní podpoře bio zemědělství tak vzniklo široké spektrum bio produktů. Ty se prodávají především v úsecích obchodů se zdravou výživou, najdete je v malých prodejnách specializovaných na produkty pro zdraví atd. Kvalita biopotravin je často podrobována kontrolám potravinářských inspekcí, stává se terčem médií a není problém najít výsledky různých zkoumání.
Co doposud ale žádná studie jednoznačně nepotvrdila, je prokazatelný přínos pro lidské zdraví jako celek při výhradní nebo alespoň převažující konzumaci bioproduktů. Ty totiž neobsahují méně tuku, méně cholesterolu ani méně cukru nebo soli, než běžné potraviny. Obsahují rozhodně méně pesticidů a nejsou zatíženy chemickými konzervanty, na druhou stranu jsou více napadány plísněmi, dříve podléhají žluknutí. Dalším neopomenutelným faktem je, že v kvalitě Bio lze sice vyprodukovat kvalitní zeleninu, luštěniny, obiloviny, ale také tlačenku, uherák i pivo.
Pokud myslíte na své zdraví, používejte především selský rozum a vycházejte z nejdůležitějších zásad racionální výživy. Pokud zařazujete do jídelníčku biopotraviny, například z důvodu lepšího zacházení se zvířaty a s přírodou vůbec, řiďte se těmito zásadami i u nich a vybírejte především potraviny rostlinného původu, s dostatečným obsahem vlákniny a od osvědčených výrobců.