
- Domů
- Novinky a rady
- 8 tipů, jak zvládnout podzimní únavu
8 tipů, jak zvládnout podzimní únavu
Podzim je často spojen s pocitem únavy a poklesem energie. Mění se počasí, dny jsou kratší a kvůli změnám teplot také zažíváme větší nápor na náš imunitní systém. Jak si tedy v tomto období udržet stabilní hladinu energie a předejít podzimnímu splínu? Pomůže vám vyvážená strava - klíčové je zařadit do jídelníčku potraviny, které podporují trvalý přísun energie, zlepšují trávení a zvyšují imunitu.

1. Zaměřte se na komplexní sacharidy
Komplexní sacharidy jsou nezbytné pro stabilní přísun energie. Oproti jednoduchým cukrům, které způsobují rychlý nárůst a následný pokles cukru v krvi, komplexní sacharidy poskytují tělu dlouhodobou energii. Jsou přirozeně bohaté na vlákninu, která zpomaluje vstřebávání sacharidů a zajišťuje tak stabilnější hladinu glukózy v krvi.
Tip: RACIO Chlebíčky z pšenice či špaldy jsou dobrým zdrojem komplexních sacharidů. Zkuste je kombinovat s kvalitními bílkovinami, jako je tvaroh nebo cottage sýr, a získáte svačinu, která vás zasytí na dlouhou dobu. Díky vláknině a pomalému uvolňování energie se vyhnete pocitu těžkosti a únavy po jídle.
2. Vláknina pro stabilní energii a zdraví střev
Vláknina podporuje zdravé trávení a je také klíčem k udržení stabilní hladiny energie po celý den. Působí pozitivně na celý trávicí systém, napomáhá vstřebávání sacharidů a udržování stabilní hladiny cukru v krvi.
Tip: Jednoduchým zdrojem vlákniny jsou třeba RACIO knäckebroty. Přidejte k nim bílkovinu jako je kvalitní šunka či vajíčko a získáte svačinu, která vás navíc zasytí na dlouhou dobu. Kromě knäckebrotů můžete zařadit více celozrnných produktů, jako jsou celozrnné těstoviny nebo ovesné vločky.
3. Kvašené potraviny pro zdraví střev a celkovou energii
Kvašené potraviny obsahují probiotika, což jsou přátelské bakterie, které podporují zdraví střev. A zdravá střeva jsou základním předpokladem pro správné absorbování živin z potravy. Kvašené potraviny mohou také zlepšovat trávení a předcházet pocitům nafouknutí nebo těžkosti po jídle, kvůli kterým bychom si po obědě šli nejraději dát hned šlofíka. Na podzim se tradičně konzumují kvašené zelí, kyselé okurky nebo žitné pečivo s kváskem.
Tip: Finn Crisp plátky, které jsou vyrobené z celozrnného žita a procházejí kvašením, jsou ideální volbou pro podporu zdraví střev. Mají nízký glykemický index, což znamená, že pomalu uvolňují energii, a tím zabraňují rychlým výkyvům hladiny cukru v krvi, které mohou vést k únavě.
4. Bílkoviny pro dlouhotrvající energii a regeneraci
Bílkoviny jsou pro správné fungování nesmírně důležité. Jejich dostatečný příjem je totiž nezbytný pro obnovu a regeneraci svalů, tkání a buněk. Bílkoviny navíc pomáhají udržovat stabilní hladinu energie, protože se tráví pomaleji než sacharidy a tuky. To znamená, že vás zasytí na delší dobu. Mezi skvělé podzimní zdroje bílkovin patří dýňová semínka, fazole, cizrna nebo ořechy. Tyto potraviny jsou plné zdravých tuků, které jsou důležité pro dlouhodobou energii.
Tip: Všechny naše chlebíčky můžete kombinovat právě s potravinami, které jsou bohaté na bílkoviny - třeba vejce, sýr, hummus nebo luštěniny (už jste zkoušeli třeba pomazánku z červené čočky?). Připravit si můžete také chutný podzimní salát z pečené dýně, batátů, špenátu a granátového jablka. Takový salát vám dodá nejen energii, ale i důležité vitamíny a minerály.
5. Zdravé tuky pro podporu mozku a energii
Zdravé tuky, zejména ty s obsahem omega-3 mastných kyselin, jsou důležité pro správnou funkci mozku a pro dlouhodobý přísun energie, také působí protizánětlivě a podporují celkové zdraví.
Tip: Přidejte do svého jídelníčku zdravé tuky v podobě ořechů, semínek nebo avokáda. Finn Crisp plátky s avokádovým dipem vám budou určitě chutnat!
6. Dopřejte si antioxidanty z podzimního ovoce
Podzim je bohatý na sezónní ovoce, které jsou skvělým zdrojem antioxidantů. Tyto látky bojují proti volným radikálům, které mohou poškozovat buňky a přispívat k únavě a vyčerpání. Využijte sezónní plody jako jablka, hrušky, brusinky a švestky.
Tip: Připravte si rychlý podzimní dezert z Finn Crisp plátků obložených švestkami nebo brusinkami a přidejte lžičku medu. Tento chutný snack vám dodá potřebnou energii a zároveň vás zasytí zdravými sacharidy a vitamíny z ovoce.
7. Nezapomeňte na hydrataci
Nedostatek vody může být poměrně běžnou příčinou únavy. Nedostatek tekutin totiž zpomaluje metabolismus a vede k poklesu energie, bolestem hlavy a zhoršené koncentraci. Na podzim, kdy je počasí chladnější, je potřeba pitný režim skutečně hlídat.
Tip: Vždy mějte po ruce láhev vody a pravidelně doplňujte tekutiny. Obzvlášť v chladném počasí sáhněte po bylinných čajích. Zázrakem je také čaj z čerstvého zázvoru s citronem.
8. Doplňujte Vitamín D
S kratšími dny a menším přísunem slunečního záření je důležité zaměřit se na vitamín D, který je nezbytný pro udržení zdravých kostí, podporu imunitního systému a zlepšení nálady. Nedostatek vitamínu D může vést k pocitům únavy, deprese a snížené imunity.
Tip: Zvažte doplnění vitamínu D z potravinových doplňků nebo se zaměřte na potraviny bohaté na vitamín D, jako jsou mastné ryby (losos, makrela) a mléčné výrobky.
Podzimní únavě lze předcházet pomocí správně vyvážené stravy, která kombinuje sezónní potraviny bohaté na vlákninu, kvašené produkty, bílkoviny, zdravé tuky a minerály. Přejeme vám, abyste zvládli chladnější měsíce plni energie!