Dle zdrojů organizace Zachraň jídlo je zamezení plýtvání potravinami třetím nejdůležitějším řešením, které může pomoci klimatické krizi. Posuďte sami alarmující údaje: 

  • 28 % zemědělské půdy zabírají suroviny, které se vyhodí,
  • 21 % sladké vody se využije na jídlo, které skončí v koši. 

 Jak s jídlem přestat plýtvat?

 1.    Vše začíná už v obchodě. Snažte se nakupovat chytře a s rozmyslem. Většina lidí koupí víc jídla, než skutečně spotřebuje – často za to mohou “výhodné” akce typu 2+1 zdarma či “ekonomické balení”, kdy máte pocit, že šetříte tím, že nakupujete v akci, ale opak je pravdou. Potraviny nestihnete spotřebovat a pak už letí do koše.

2.    Využívejte metodu FIFO – first in, first out. Ve chvíli, kdy nakupujete potraviny, které mají kratší dobu trvanlivosti, seřaďte si je v lednici dle data spotřeby. Typicky to platí například u jogurtů či mléka. Dopředu dejte ty, které se musí spotřebovat nejdříve, dozadu ty, které vydrží déle.

3.    Plánujte si jídelníček dopředu a nakupte jen to, co opravdu spotřebujete. Udělejte jeden velký nákup na celý týden a v případě potřeby pak už jen dokupujte čerstvé potraviny – jako třeba pečivo. Díky omezení návštěv obchodů nebudete v pokušení kupovat různé dobroty či výrobky ve slevě, které vlastně ani nepotřebujete.

4.    Uchovávejte jídlo správně. Velkou část vyhozeného jídla tvoří zkažené potraviny. Správným uchováním můžete prodloužit jejich životnost. Například rajčata nepatří do lednice.

5.    Nevyhazujte přebytky. Nesnědli jste celou porci k večeři? Schovejte si zbytek na zítřejší oběd. Zbylo vám navíc kuřecí stehno od oběda? Připravte z něj pomazánku. To samé platí, když nedojíte jídlo v restauraci – brzy vám může přijít vhod, poproste o zabalení s sebou.

6.    Zužitkujte zeleninu ve vývarech. Domácí vývary mají nejen mnoho zdravotních benefitů, zároveň představují perfektní způsob, jak zlikvidovat odřezky i přebytky ze zeleniny. Takový zeleninový vývar si pak můžete zamrazit a bude se vám hodit při dalším vaření, například při přípravě omáček.

7.    Ovoce, které už nevypadá prvotřídně, můžete využít do smoothies, kompotů či dezertů.

Jaký je rozdíl mezi datem spotřeby a minimální trvanlivostí

Znát rozdíl mezi těmito dvěma pojmy vám ušetří spoustu vyhozeného jídla a potažmo i peněz.

Označení data spotřeby nejčastěji najdeme u potravin s kratší životností, typicky to bývají například mléčné výrobky či maso. Po uplynutí tohoto data už se produkt nesmí prodávat v obchodech a konzumovat by se měl se zvýšenou opatrností, pouze pokud na něm nevidíme ani necítíme nic “podezřelého”. 

Minimální trvanlivost bývá na obalu potravin, které mají delší životnost. Mezi ně patří třeba Racio chlebíčky, ale také těstoviny, konzervy,… Uplynutím minimální trvanlivosti se tyto potraviny nezkazí a často se dají jíst ještě dlouho. Mohou se také stále prodávat, vždy ale musí být viditelně odděleny od “běžného” zboží a bývají taky ve speciálních prodejnách zlevněných potravin.

Chytré způsoby, které vám s NEplýtváním pomohou

Pokud chcete ušetřit za oběd či večeři, stáhněte si aplikaci Nesnězeno. Ta vám ukáže podniky v okolí, které dnes nestihly prodat všechno jídlo a nabízejí ho tak se slevou alespoň 30 %. V aplikaci si můžete jídlo zamluvit a ten samý den vyzvednout. Spoustu praktických rad najdete také na stránkách www.zachranjidlo.cz či na jejich kanále na You tube.

Existují i tištěné kuchařky, například: Zachraň jídlo v kuchyni či Recyklovaná kuchařka.

Na začátku článku jsme vás trochu mystifikovali. Víte, co by měl být první bod v našem seznamu? To, že se o téma neplýtvání vůbec začnete zajímat! První úkol tedy máte splněný a my vám přejeme, aby se vám dařilo neplýtvat stále lépe. Uvidíte, že každý týden to pro vás bude přirozenější a jednodušší.