Sezónní zelenina 


V létě si pochutnejte na rajčatech, paprikách, okurkách a později také třeba na cuketách. Z tohoto základu vždy vykouzlíte parádní salát, cukety se pro změnu hodí třeba také na grilování. 


Chutné ovoce 


V tomto období nám příroda dopřává, a tak si můžeme užívat chutné bobuloviny a jahody. Tyto plody jsou plné antioxidantů – vychutnat si je můžete jen tak, případně je přidat do jogurtů, vyrobit z nich smoothie nebo domácí zmrzlinu (na tu vám stačí jen přidat do formiček trochu mléka, ovoce, medu a zamrazit). 


Saláty 


Saláty jsou sázkou na jistotu – nepředstavujte si ale žádnou nudu, saláty si můžete připravit opravdu na tisíc způsobů. Snažte se, aby se neskládaly jen z ovoce a zeleniny, ale přidávejte k nim i “sytící složku”, abyste neměli brzy hlad. Skvěle se hodí různé druhy sýrů, například kozí sýr, které se perfektně doplňuje s jahodami a polníčkem, nebo mozzarella. Chybu neuděláte ani s masem či rybou.


Do salátu můžete přidat také těstoviny a quinou, doplnit ho zdravými tuky, jako jsou třeba oříšky, avokádo či olivy a rázem máte plnohodnotné jídlo. K přikusování doporučujeme naše Mini rolky, které jsou v praktickém balení a můžete je mít kdykoli po ruce (i v těch největších vedrech na výletech). Vybrat si můžete hned ze tří druhů – čočkové, s rýží a chia semínky a s rýží a pohankou. 


Zakysané mléčné nápoje a jogurty 


Tyto produkty obsahují přirozená probiotika, která jsou velmi zdravá a pozitivně působí na naše zažívání. 


Nezapomínejte na bylinky   


Bylinky jsou zázrak přírody a do letního jídelníčku určitě patří. Jsou zdravé a každé jídlo dokáží pozvednout a ozvláštnit, aniž byste museli sáhnout po výrazném koření. Směle je můžete zařadit do každého jídla! 


Pitný režim 


Extrémně důležitý je v létě pitný režim. Základ by měla tvořit obyčejná voda, můžete ji ale různě dochucovat. Osvědčenou kombinaci na letní drink představuje voda s mátou a citronem nebo voda s meduňkou a pomerančem či jahodou. Po parném dni si můžete dopřát třeba takový domácí ledový čaj, který si snadno připravíte doma. 


Věděli jste, že pitím ledově vychlazených nápojů se vaše tělo neochladí, ba naopak? Při konzumaci studeného pití totiž musí vynaložit více energie, aby ho ohřálo na svou ideální teplotu. Tím vaše tělo vyrábí další teplo, které samozřejmě pocítíte. Vůbec nejvhodnější je tedy pít nechlazené nápoje. 


Na co v létě pozor 


V létě na vás čeká pár nástrah. Poradíme, co si dát pozor. 

  • Snažte se vyhnout hodně slazeným nápojům a alkoholu ve větším množství.
  • Dovolená all inclusive - tento druh dovolené svádí k přejídání a větší konzumaci různých dezertů a sladkostí. Zkuste se i na dovolené zaměřit na pestrost, dopřejte si, ale s mírou. 
  • Grilování a dipy – z grilování se rázem může stát celodenní záležitost plná uzobávání a rázem jste úplně plní, ani nevíte jak. Nevhodné mohou být také různě naložená masa v grilovacích směsích, které mají jako základ často extrémní množství soli. Zkuste si maso raději ugrilovat na přírodno a dochutit ho třeba jen špetkou soli a zmíněnými bylinkami.
  • I v dipech se může skrývat velké množství kalorií, obzvlášť tehdy, když jejich základ tvoří majonéza. Nahraďte ji alespoň částečně bílým jogurtem, který vás osvěží a navíc obsahuje probiotika, která tělu prospívají a má nesrovnatelně méně kalorií. 
  • A pozor si samozřejmě dejte na správné skladování potravin.